16 Mart 2009 Pazartesi

Nefessiz Kalmak-Nefesini Tutmak

Şöyle bir nefesimi tutayım derken aklıma bir anda insanın kendi isteğiyle nefesini tutması ile başkası tarafından boğazı tutularak nefessiz kalması arasında süre farkı var mıdır diye düşünüyordum. Filmlerde birisinin gırtlağına yapışınca çok geçmeden boğulabiliyor ama nefesini kendin tutmak istediğinde bu süre epeyce uzun sürebiliyor. Biraz daha düşününce su altında nefesini tutmak istediğinde de bu sürenin uzun olma ihtimali yüksek gibi. Sonuçta üçünde de oksijensiz kalıyorsun. Yakşalık sürelerinin aynı olması gerekir gibi ama aynı değiller.
Acaba psikolojik bir şey olabilir mi ?
-Nefesini kendin tutmak istediğinde sonuçta rahatsın istediğin zaman sonlandırabilirsin.
-Suyun altında olduğun zamanda(boğulma haricinde) istediğin zaman yukarı çıkarak sonlandırabilme şansın var.
-Birisi boğazından tutarak seni boğmak istediğindeyse nefesini çok tutamıyorsun. En azından filmlerde öyle oluyor :) Elinden kurtulma şansını az hissettiğinden mi nefesini fazla tutamıyor acaba ? Burca psikolojik durum ağır basıyor zannedersem. Bilenlerden cevap bekliyorum açıkçası :)
Yazı için araştırma yaparkende Su Altında Nefes Almak konulu bir yazıyada rastladım, yazı başlığını görünce Heroes dizisindeki su altında nefes alabilen çocuk aklıma geldi :)

Hiç yorum yok: