17 Nisan 2009 Cuma

Sessiz Yaşadım Kim Beni Nerden Bilecektir?

mehmetakif

Vatana Adanan Ömür MEHMET AKİF

Ömrünü vatana adamış hemde hiçbir karşılık almadan adamış birisinin peşine devlet tarafından istibaratçı takılıp vatan haini gibi takip ettirilir mi hiç! Ben bile bunu kaldıramazken Mehmet Akif gibi birisi buun nasıl hazmedebilsin! Kaldı ki bu insan devlet istibaratı tarafından Almanya’ya Arabistan’a gizli göreve gönderilmiş, istiklâl marşımızın şairi olmuş ve büyük bir üstada karşı onu çekemeyenler tarafından bunlar yapılmış :( Özelliklede sonuna doğru ağlanılacak durum. İnşallah ilk fırsatta mezarını ziyaret için gideceğim, ziyaret için gidilecek insanlardan çünkü. Özellikle de keşke Mısır’da iken yazmış olduğu Kur’an Tercümesi bugüne ulaşmış olsaydı:( Tanımayanlar ve hayatıyla ilgili kesitler öğrenmek isteyenlerin okumalarını tavsiye ederim. Gözüme takılan şu yazıyı da paylaşmak isterim.

Kitap Adı: Vatana Adanan Ömür Mehmet Akif
Yazarı: Adem Çevik
Yayın Evi: Sütun Yayınları
Kapak: İhsan Demirhan

Sanatçının hayalindeki dünya ile realist dünya birbirinden çok farklıdır. Sanatçı, içinde yaşadığı zamana uyum sağlama konusunda normal insanlara oranla çok daha farklı sıkıntılar yaşayabilir çünkü o, yaşanılan zamanın insanı değildir. Bu durum bütün “gerçek sanatçıların” ortak sıkıntısıdır. Akif de bu sıkıntıyı iliklerine kadar yaşamış olanlardan biridir. Millî Mücadele esnasında canla başla çalışan şair, zaferden sonra hiç hak etmediği muamelelere maruz kalmış ve bıçak kemiğe dayanınca da vatanı terk etmeye mecbur olmuştur.
Bu kitapta Akif hakkında çokça duyduğumuz klişelerden mümkün olduğunca uzak durulmaya çalışılmışi özellikle Birinci Dünya Savaşı ve Millî Mücadele yıllarında hiçbir karşılık beklemeden, hiçbir resmî vazifesi ve sorumluluğu olmadığı halde “gönüllü” olarak yaptığı hizmetler üzerinde durulmuştur.
Eser; Akif özelindei bir dönemin siyasî hayatına, devrin şartlarına ve Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu duruma ışık tutuyor.

Hiç yorum yok: