25 Şubat 2015 Çarşamba

Abdullah Gül Üniv. Lisansüstü Yönetmelik Değişikliği 24.02.2015

Abdullah Gül Üniversitesi'nin Lisansüstü Yönetmeliğinde 24.02.2015 tarihli Resmi Gazetede değişiklik yapılarak 2014-2015 yılı başından itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiş. Neredeyse bütün değişiklikler öğrencilerin lehine olan düzenlemeler yapmışlar. Ben bundan dolayı mağdur oldum diyenin çıkacağını zannetmiyorum.
Değişikliklerin yayımlandığı Resmi Gazete sayfası

Bu doküman http://halet-iruhiyem.blogspot.com adresi tarafından değişiklikleri yorumlamak için hazırlanmıştır. Üniversitenin kendisiyle hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır.

ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
ESKİ
YENİ
Değerlendirme ve notlar
MADDE 19 – (1) Öğrencilere lisansüstü programı çerçevesinde aldıkları dersler için öğretim elemanları tarafından aşağıdaki tabloda yer alan notlardan birisi verilir:
a)
Not
Katsayı
Puan
AA
4,00
90-100
BA
3,50
85-89
BB
3,00
80-84
CB
2,50
75-79
CC
2,00
70-74
DC
1,50
65-69
DD
1,00
60-64
FD
0,50
50-59
FF
0,00
00-49
NA
0,00
--
b) Ortalamaya katılmayan notlar:
1) S: Yeterli
2) U: Yetersiz


(2) Öğrenciler, yüksek lisans için “CC” ve doktora için “CB” notunun altında aldıkları zorunlu dersleri tekrarlayarak tamamlamak zorundadır. Eğer bu ders sonraki dönemlerde açılmazsa, danışmanın olumlu görüşü alınarak ve  EYK onayı ile başka bir ders alınabilir. Başarısız olunan ders seçmeli ise, öğrenci aynı dersi tekrarlayabileceği gibi, danışmanın uygun göreceği başka bir dersi de alabilir.
MADDE 1 – 7/8/2013 tarihli ve 28731 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Abdullah Gül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a)
Not                          Katsayı
A                                4,00
A-                              3,67
B+                              3,33
B                                3,00
B-                               2,67
C+                              2,33
C                                2,00
C-                               1,67
D+                             1,33
D                                1,00
F                                0,00
NA                             0,00









b) Ortalamaya katılmayan notlar:
1) S: Yeterli.
2) U: Yetersiz.
3) P: Devam ediyor.”

“(2) Öğrenciler, yüksek lisans için C ve doktora için C+ notunun altında aldıkları zorunlu dersleri tekrarlayarak tamamlamak zorundadır. Eğer bu ders sonraki dönemlerde açılmazsa, danışmanın olumlu görüşü alınarak ve  EYK onayı ile başka bir ders alınabilir. Başarısız olunan ders seçmeli ise, öğrenci aynı dersi tekrarlayabileceği gibi, danışmanın uygun göreceği başka bir dersi de alabilir.”
Ders ve AKTS kredi yükü

MADDE 26 – (1) Tezli yüksek lisans programı, yüz yirmi AKTS kredisinden az olmamak üzere, EADB’nin öngördüğü zorunlu ve/veya seçimlik en az yedi ders, uzmanlık alan dersleri, seminer çalışması ve tez çalışmasından oluşur.
MADDE 2  – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Tezli yüksek lisans programı, 90 AKTS kredisinden az olmamak üzere, EADB’nin öngördüğü zorunlu ve/veya seçimlik en az yedi ders, uzmanlık alan dersleri, seminer çalışması ve tez çalışmasından oluşur.”
Başarı denetlemesi
MADDE 27 – (1) Tezli yüksek lisans yapan öğrencinin, tez aşamasına geçebilmesi için GANO’su 3.00'dan az olamaz. Ortalama şartını sağlayıncaya kadar tekrar veya yeni ders almak zorundadır.
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Tezli yüksek lisans yapan öğrencinin, mezun olabilmesi için GANO’su 3.00'dan az olamaz. Öğrenci ortalama şartını sağlayıncaya kadar tekrar veya yeni ders almak zorundadır.”
Süre

MADDE 28 – (1) Tezli yüksek lisans programını tamamlamak için azami süre altı yarıyıldır.
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Tezli yüksek lisans programını tamamlamak için azami süreler 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesine göre düzenlenir.”
Tez danışmanının ve tez konusunun belirlenmesi ve değiştirilmesi
MADDE 29 – (1)
(2)
(3) Öğrenci en az altmış AKTS ders kredisini tamamladıktan sonra tez konusunu belirleyerek danışmanın onayını taşıyan tez öneri formunu, akademik takvimde belirlenen süreler içerisinde  EADB’ye teslim eder. EADB kurulu kararı ile ilgili enstitüye iletilen tez önerisi, EYK kararı ile kesinleşir.
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Öğrenci en geç iki yarı yıl sonunda tez konusunu belirleyerek danışmanın onayını taşıyan tez öneri formunu, akademik takvimde belirlenen süreler içerisinde EADB’ye teslim eder. EADB kurulu kararı ile ilgili enstitüye iletilen tez önerisi, EYK kararı ile kesinleşir.”
Ders ve AKTS kredi yükü
MADDE 33 – (1)
(2) Bir öğrenci bir yarıyılda en çok kırk AKTS kredilik ders alabilir.
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
Süre

MADDE 34 – (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlamak için azami süre altı yarıyıldır.
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlamak için azami süreler 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesine göre düzenlenir.”
Ders ve AKTS kredi yükü

MADDE 41(1) Doktora programı, yüz seksen AKTS krediden az olmamak şartıyla, EADB’nin öngördüğü zorunlu ve seçimlik, yüksek lisans derecesiyle başvuranlar için en az yedi ders, lisans derecesiyle başvuranlar için en az on dört ders ile yeterlik sınavı, tez çalışması ve her yarıyıl alınacak uzmanlık alan dersinden oluşur.






(2) Bir öğrenci bir yarıyılda en çok kırk AKTS kredilik ders seçebilir. AKTS kredi ve değerlendirme esasları, Senato tarafından belirlenir.
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“ (1) Doktora programı için gerekli kredi ve ders yükleri şunlardır:
a) Doktora programına Yüksek Lisans derecesiyle kabul edilenler için 180 AKTS krediden az olmamak şartıyla, EADB’nin öngördüğü zorunlu ve seçmeli en az 7 ders ve akademik formasyon  ile yeterlik sınavı, seminer çalışması, tez çalışması ve 3 üncü yarı yıldan sonra her yarı yıl alınacak uzmanlık alan derslerinden oluşur.
b) Doktora programına Lisans derecesiyle kabul edilenler için  180 AKTS krediden az olmamak şartıyla, EADB’nin öngördüğü zorunlu ve seçmeli, en az 14 ders ve akademik formasyon ile yeterlik sınavı, seminer çalışması, tez çalışması ve 3 üncü yarı yıldan sonra her yarı yıl alınacak  uzmanlık alan derslerinden oluşur.”

MADDE 42 – (1) Doktora yapan öğrencinin, yeterlik sınavına girebilmesi için GANO’sunun en az 3.00 olması gerekir. Ortalama şartını sağlayamayan öğrenci yeterlik sınavına giremez ve ortalama şartını sağlayıncaya kadar tekrar veya yeni ders almak zorundadır.
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Doktora yapan öğrencinin, mezun olabilmesi için GANO’sunun en az 3.00 olması gerekir. Ortalama şartını sağlayıncaya kadar tekrar veya yeni ders almak zorundadır.”
Süre

MADDE 43 – (1) Doktora programı, yüksek lisans derecesi ile başvuranlar için azami on iki yarıyıl, lisans derecesi ile başvuranlar için ise azami on sekiz yarıyıldır.
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Doktora programında azami süreler 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesine göre düzenlenir.
Yeterlik sınavı

MADDE 44 – (1) Derslerini başarı ile tamamlayan öğrencilerin yeterlik sınavları akademik takvimde belirtilen zamanlarda yapılır.
MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Yeterlik sınavları akademik takvimde belirtilen zamanlarda yapılır. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci  en geç 4 üncü yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenci en geç 6 ncı yarıyılın sonuna  kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.”
Süre

MADDE 50 – (1) Sanatta yeterlik programını tamamlama süresi, yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için azami on iki yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için azami on sekiz yarıyıldır.
MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Sanatta yeterlik programında azami süreler 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesine göre düzenlenir.”

MADDE 13 – Bu Yönetmelik 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 14 – Bu Yönetmelik hükümlerini Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü yürütür.


Hiç yorum yok: