26 Şubat 2015 Perşembe

Sakarya Üniv. LisansüstüYönetmelik Değişikliği 25.02.2015

25.02.2015 tarihli Resmi Gazetede Sakarya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde birkaç küçük değişiklik yapmış, tezsiz yüksek lisanstaki yeterlik sınavı cümlelerini yönetmelikten çıkarmışlar.



—  Sakarya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Bu doküman http://halet-iruhiyem.blogspot.com adresi tarafından değişiklikleri yorumlamak için hazırlanmıştır. Üniversitenin kendisiyle hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır.

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
ESKİ
YENİ
Başarı denetlemesi


MADDE 32 – (1) Tezsiz yüksek lisans yapan öğrencinin; mezun olabilmesi için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.50 olması gerekir. Ağırlıklı genel not ortalaması 2.50'den az olan öğrenciler proje dersinden başarılı olsalar dahi yeterlik sınavına giremez. Ortalama şartını sağlayıncaya kadar tekrar veya yeni ders almakla yükümlüdür.
MADDE 1 – 25/1/2012 tarihli ve 28184 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sakarya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 32 – (1) Tezsiz yüksek lisans yapan öğrencinin; mezun olabilmesi için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.50 olması gerekir. Ağırlıklı genel not ortalaması 2.50'den az olan öğrenciler proje dersinden başarılı olsalar dahi ortalama şartını sağlayıncaya kadar tekrar veya yeni ders almakla yükümlüdür.”
Süre

MADDE 33 – (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlamak için azami süre altı yarıyıldır.  Ancak öğrenci; üçüncü yarıyılda AKTS kredi yükünü tamamlamak, proje ve yeterlik sınavında başarılı olmak kaydıyla en erken üçüncü yarıyıl sonunda mezun olabilir.


(2) Azami süre sonunda AKTS kredi yükünü tamamlayamayan, proje ve yeterlik sınavından başarılı olamayan bir öğrencinin, ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşuluyla öğrencilik haklarından yararlandırılmaksızın, ders veya proje hazırlama hakkı verilerek öğrencilik statüsü devam eder.
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 33 – (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlamak için azami süre altı yarıyıldır. Ancak öğrenci; üçüncü yarıyılda AKTS kredi yükünü tamamlamak, mezuniyet not ortalaması koşulunu sağlamak ve proje sınavında başarılı olmak kaydıyla en erken üçüncü yarıyıl sonunda mezun olabilir.
(2) Azami süre sonunda AKTS kredi yükünü tamamlayamayan, mezuniyet not ortalaması koşulunu sağlayamayan ve proje sınavından başarılı olamayan bir öğrencinin, ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşuluyla öğrencilik haklarından yararlandırılmaksızın, ders veya proje hazırlama hakkı verilerek öğrencilik statüsü devam eder.”


Proje ve yeterlik sınavının sonuçlanması
MADDE 35 – (1) Tezsiz yüksek lisans programı öğrencileri en erken üçüncü yarıyılda proje savunma sınavına alınır. Proje çalışmasında elde edilen sonuçlar, Senato tarafından belirlenen proje yazım kılavuzuna uygun olarak yazmakla yükümlüdür.
(2) Öğrenci projesini; ilgili enstitüye, güz ve bahar yarıyılı sonunda akademik takvimde belirlenen tarihlerde, üç adet spiral ciltli olarak teslim etmek ve jüri önünde sözlü olarak savunmakla yükümlüdür.
(3) Proje sınavından başarılı bulunan öğrenci AKTS kredisi yükünü tamamlamak kaydıyla jüri önünde yeterlik sınavına girer. Yeterlik sınavı sözlü olarak yapılır.
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Proje sınavının sonuçlanması
MADDE 35 – (1) Tezsiz yüksek lisans programı öğrencileri en erken üçüncü yarıyılda proje savunma sınavına alınır. Proje çalışmasında elde edilen sonuçlar, Senato tarafından belirlenen proje yazım kılavuzuna uygun olarak yazılır.
(2) Öğrenci projesini; ilgili enstitüye, güz ve bahar yarıyılı sonunda akademik takvimde belirlenen tarihlerde, üç adet spiral ciltli olarak teslim etmek ve jüri önünde sözlü olarak savunmakla yükümlüdür.”


Proje savunma ve yeterlik sınavı
MADDE 36 – (1) Proje savunma sınavı aşağıdaki esaslara göre yürütülür:
a) EABD başkanlığı teklifi ile EYK tarafından oluşturulmuş, biri öğrencinin proje danışmanı olmak üzere üç kişilik jüri önünde akademik takvimde belirtilen proje savunma sınavı tarihinde yapılır.
b) Proje savunma sınavının tamamlanmasından sonra jüri üyeleri, salt çoğunlukla projeyi başarı notu ile başarılı veya başarısız olarak değerlendirir. Bu karar jüri başkanı tarafından proje savunma sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.
c) Projesi savunma sınavından başarılı bulunan öğrenci mezuniyet için gerekli not ortalaması şartını sağladığı takdirde aynı jüri önünde yeterlik sınavına alınır.
ç) Projesi jüri tarafından başarısız bulunan öğrenci için, EYK kararı ile ilgili EABD başkanlığından yeni bir proje danışmanı önerisi istenir. EYK kararı ile proje danışmanı atama işlemi yapılan öğrenci yeni proje danışmanı öğretim üyesi ile yeni bir proje konusunu belirler. Azami süreyi dolduran öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlandırılmaksızın, proje hazırlama hakkı verilerek öğrencilik statüsü devam eder.
(2) Yeterlik sınavı aşağıdaki esaslara göre yürütülür:
a)  Öğrencinin, proje dersi dahil aldığı bütün derslerin başarı ile tamamlanmasından ve mezuniyet not ortalaması şartını sağladıktan sonra, EYK’ce oluşturulmuş, biri öğrencinin proje danışmanı olmak üzere üç kişilik jüri huzurunda yapılır.
b)  Sonuç, jüri başkanı tarafından sınavı izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.
c) Yeterlik sınavında başarısız olup, azami süreyi dolduran öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlandırılmaksızın, takip eden yarıyılda öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti ödemek koşulu ile akademik takvimde belirtilen yeterlik sınav tarihlerinde sınavı tekrarlanır.
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Proje savunma sınavı
MADDE 36 – (1) Proje savunma sınavı aşağıdaki esaslara göre yürütülür:
a) EABD başkanlığı teklifi ile EYK tarafından oluşturulmuş, biri öğrencinin proje danışmanı olmak üzere üç kişilik jüri önünde akademik takvimde belirtilen proje savunma sınavı tarihinde yapılır.
b) Proje savunma sınavının tamamlanmasından sonra jüri üyeleri, salt çoğunlukla projeyi başarı notu ile başarılı veya başarısız olarak değerlendirir. Bu karar jüri başkanı tarafından proje savunma sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.


c) Projesi jüri tarafından başarısız bulunan öğrenci için, EYK kararı ile ilgili EABD başkanlığından yeni bir proje danışmanı önerisi istenir. EYK kararı ile proje danışmanı atama işlemi yapılan öğrenci yeni proje danışmanı öğretim üyesi ile yeni bir proje konusunu belirler. Azami süreyi dolduran öğrencilerin, öğrencilik haklarından yararlandırılmaksızın, proje hazırlama hakkı verilerek öğrencilik statüsü devam eder.”
Tezsiz yüksek lisans diploması

MADDE 37 – (1) Proje savunma ve yeterlik sınavından başarılı bulanan öğrenci, proje savunma sınav tarihini takip eden iki ay içerisinde, elektronik ortamda kaydedilmiş bir adet proje CD’sini enstitüye teslim eder. Aksi halde mezuniyet işlemleri yapılmaz. Öğrenci EYK kararı ile yüksek lisans derecesi almaya hak kazanır.
(2) Yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu EABD/EASD’de dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.
(3) Ayrıca diplomada mezuniyet tarihi, diploma numarası ve T.C. kimlik numarası  yazılır ve diploma ile birlikte program süresince almış olduğu derslerin not dökümü verilir.
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 37 – (1) Proje savunma sınavında başarılı bulunan öğrenci, proje savunma sınav tarihini takip eden iki ay içerisinde, elektronik ortamda kaydedilmiş bir adet proje CD’sini enstitüye teslim eder. Aksi halde mezuniyet işlemleri yapılmaz. Öğrenci EYK kararı ile yüksek lisans derecesi almaya hak kazanır.
(2) Yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu EABD/EASD’de dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.
(3) Ayrıca diplomada mezuniyet tarihi, diploma numarası ve T.C. kimlik numarası yazılır ve diploma ile birlikte program süresince almış olduğu derslerin not dökümü verilir.”

MADDE 6 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sakarya Üniversitesi Rektörü yürütür.

Hiç yorum yok: