27 Mart 2015 Cuma

Ankara Üniv. Lisansüstü Yönetmelik Değişikliği

Ankara Üniversitesinin Lisansüstü Yönetmeliğinde 27.03.2015 tarihli Resmi Gazetede bazı değişiklikler yaparak yaklaşık 2 yıldır mevzuata aykırı olan hükümlerini düzeltmişler ve Türkçe Yeterlik Belgelerinde Yunus Emre Enstitüsü belgelerinin de kabul edildiğini hüküm altına almışlar.
Mevzuata aykırı hüküm nedir diyecek olursanız Lisans derecesi ile Doktora programına kabul için en az 3.00 ortalama gerekmesine rağmen Ankara Üniversitesi bunu 2013'den beri 2.75 olarak uygulamış. Bu çerçeve yönetmeliğe aykırı bir hüküm olduğundan kendi yönetmelikleri bile olsa bu şartı aşağıya çekemezlerdi.



—  Ankara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

ANKARA ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM
YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YÖNETMELİK
ESKİ
YENİ
Doktora programına öğrenci başvuru koşulları
MADDE 8 – (1) Doktora programlarına başvuruda bulunacak adayların aşağıdaki koşulları sağlamış olması gerekir:
a) (Değişik:RG-11/11/2014-29172) Doktora programına başvurabilmek için adayların lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Ancak tezli yüksek lisans diplomasına sahip olma şartı 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan öğrenciler hakkında uygulanmaz. Ayrıca, yabancı ülkelerdeki lisans veya tezli yüksek lisans programını bitirmiş Türk uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulundan denklik belgesi de almaları gerekir. Hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli lisans eğitimi yapılan diş hekimliği, eczacılık, veteriner ve tıp fakülteleri mezunları ile Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında uzmanlık yetkisi kazanmış olan fen fakültesi ve dört yıllık eczacılık fakültesi mezunları yüksek lisans yapmadan doktora programlarına başvurabilirler. Bu adayların lisans not ortalamalarının 4.00 katsayı üzerinden en az 2.75 veya 100 puan üzerinden eşdeğeri olması gerekir. Tezli yüksek lisans diplomasına veya 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olmak koşuluyla tezsiz yüksek lisans diplomasına sahip adayların yüksek lisans not ortalamasının 4.00 katsayı üzerinden en az 2.75 veya 100 puan üzerinden eşdeğeri, dört yıllık lisans diploması ile bütünleştirilmiş doktora programına başvuran adayların lisans not ortalamasının 4.00 katsayı üzerinden en az 2.75 veya 100 puan üzerinden eşdeğeri olması gerekir.
MADDE 1 – 12/9/2013 tarihli ve 28763 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ankara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin beşinci cümlesindeki











“Bu” ibaresi “Lisans derecesi ile başvuracak” şeklinde,
“2.75” ibaresi ise “3.00” şeklinde;





aynı bendin altıncı cümlesinde iki defa geçen “2.75” ibarelerinden ikincisi “3.00” şeklinde değiştirilmiştir.
Sanatta yeterlik programlarına öğrenci başvuru koşulları
MADDE 9 – (1)
a) (Değişik:RG-11/11/2014-29172Adayın bir lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olması gerekir. Lisans derecesiyle başvuranların lisans mezuniyet not ortalamasının, yüksek lisans derecesiyle başvuranların yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının 4.00 katsayı üzerinden en az 2.75 veya 100 puan üzerinden eşdeğeri olması gerekir. Ayrıca yabancı ülkelerdeki lisans veya yüksek lisans programını bitirmiş öğrencilerin Yükseköğretim Kurulundan denklik belgesi de almaları gerekir.
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Lisans derecesiyle başvuranların lisans mezuniyet not ortalamasının 4.00 katsayı üzerinden en az 3.00 veya 100 puan üzerinden eşdeğeri; yüksek lisans derecesiyle başvuranların yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının 4.00 katsayı üzerinden en az 2.75 veya 100 puan üzerinden eşdeğeri olması gerekir.”
Eğitimini yurt dışında tamamlayan öğrencilerin başvuru koşulları
MADDE 10 – (1)
a) Eğitimini yurt dışında tamamlayan yabancı uyrukluların Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER)’nin Türkçe bildiğine ilişkin sınavını C1 düzeyinde başarmaları gerekir.
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki “başarmaları” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya Yunus Emre Enstitüsünden alınacak Türkçe Yeterlik Belgesine sahip olmaları” ibaresi eklenmiştir.
Kesin kayıt
MADDE 17 – (1):
b) Yabancı uyruklulardan aşağıdaki belgeler istenir:
3) TÖMER tarafından yapılan Türkçe bildiğine dair sınavın sonuç belgesinin aslı veya bilgisayar çıktısı,
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin 3 numaralı alt bendindeki “çıktısı” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya Yunus Emre Enstitüsünden alınacak Türkçe Yeterlik Belgesi” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 5 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6 – Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Üniversitesi Rektörü yürütür.

Hiç yorum yok: