2 Mart 2015 Pazartesi

Yüzüncü Yıl Üniv. Lisansüstü Yönetmelik Değişikliği

03.02.2015 tarihli Resmi Gazetede Yüzüncü Yıl Üniversitesi Lisansüstü yönetmeliklerinde kendi ihtiyaçlarına göre düzenleme yapmışlar. İncelerken dikkatimi bir değişiklikleri çekti ki 17. birinci fıkrasının a bendinde "mesleki" cümlesindeki i harfini şapkalı î yapabilmek için bendin tamamını değiştirmişler :)

—  Yüzüncü Yıl Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
ESKİ
YENİ
Yabancı uyruklu adayların lisansüstü programlara başvuruları
MADDE 9 – (1)
a)

b) Doktora programına başvurabilmek için yabancı uyruklu öğrenciler ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almaları gerekir.

MADDE 1 – 1/7/2013 tarihli ve 28694 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (f) bendi eklenmiştir.
“b) Doktora programına başvurabilmek için yabancı uyruklu öğrencilerde yabancı dil şartı aranmaz. Bütünleşik doktora programına başvuracak yabancı uyruklu adayların; lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3,15 veya muadili bir puan olması gerekir.
“f) Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının başvuruları, son beş yılda yurt dışında ikamet ettiklerini belgelendirmeleri halinde yabancı uyruklu adayların başvuruları gibi değerlendirilir ve sonuçlandırılır.”
Lisansüstü programlarda yatay geçiş
MADDE 13 – (1)
a) Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, kayıt yaptırmış bulunduğu derslerden ağırlıklı not ortalamasının en az 75 olması gerekir.
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Üniversitedeki enstitülerin bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun enstitülerine bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, kayıt yaptırmış bulunduğu derslerden başarılı olması gerekir. Ders dönemini tamamlayarak gelen öğrenciler, anabilim-anasanat dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararıyla ders alabilirler.”
Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları öğrenim süresi, ek süre, dersler ve sınavlar
MADDE 16 – (1)
a)
b) Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi azami üç yıldır. Daha kısa sürede mezun olabilecek bir öğrenciyle ilgili düzenlemeler, Senato tarafından belirlenir.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“b) Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi asgari dört yarıyıl (iki yıl), azami altı yarıyıldır (üç yıldır). Ancak özel öğrenci statüsünde en az bir dönem ders alan öğrenciler asgari üç yarıyılda programı tamamlayabilirler.”
Tezsiz yüksek lisans programları öğrenim süresi, ek süre, dersler ve sınavlar
MADDE 17 – (1)
a) Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konuda bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programı ikinci öğretimde de yürütülebilir. Bu program toplam otuz krediden az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Senato tarafından belirlenen esaslara göre tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir. İkinci öğretim programlarında sadece tezsiz yüksek lisans eğitimi yürütülebilir. Bu programlarda doktora ve tezli yüksek lisans eğitimi yapılamaz.
b) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi azami üç yıldır.
c) Derslerini başaran öğrenci, bunu izleyen ilk yarıyılda protokol yaparak dönem projesi hazırlama aşamasına geçer, aday en erken bir yarıyılın sonunda dönem projesi savunma sınavına alınabilir.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c)  bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye meslekî konuda bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programı ikinci öğretimde de yürütülebilir. Bu program toplam otuz krediden az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Senato tarafından belirlenen esaslara göre tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir. İkinci öğretim programlarında sadece tezsiz yüksek lisans eğitimi yürütülebilir. Bu programlarda doktora ve tezli yüksek lisans eğitimi yapılamaz.
b) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi asgari üç yarıyıl, azami altı yarıyıldır.
c) İlk iki dönemden sonra dönem projesi hazırlama aşamasına geçilebilir.”
Doktora/sanatta yeterlik programlarında öğrenim süresi, ek süre, dersler ve sınavlar
MADDE 18 – (1)
a) Doktora programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için azami altı yıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için azami dokuz yıl olup, uygulamaya ilişkin düzenlemeler konusunda Senato yetkilidir.
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Doktora programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için asgari sekiz yarıyıl (dört yıl), azami ise oniki yarıyıl (altı yıl); lisans derecesi ile kabul edilenler için asgari on yarıyıl (beş yıl), azami ise onsekizyarıyıl (dokuz yıl) olup, uygulamaya ilişkin düzenlemeler konusunda Senato yetkilidir. Ancak özel öğrenci statüsünde en az bir dönem ders alan öğrenciler asgari yedi yarıyılda programı tamamlayabilirler.”
Lisansüstü programlarda ders açılması
MADDE 22 – (1)
ç) Anabilim/anasanat dallarında aynı isim ve içerikli birden fazla ders açılamaz.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“ç) Anabilim/anasanat dallarında aynı programlarda aynı isim ve içerikli birden fazla ders açılamaz.”
Tezsiz yüksek lisans dönem projesi yeterlik sınavı
MADDE 32 – (1) Tezsiz yüksek lisans dönem projesi yeterlik sınavına ilişkin esaslar şunlardır:
a) Tezsiz yüksek lisans programındaki bir öğrenci, dönem projesini kendisine tanınan süre içinde, ilgili enstitünün dönem projesi yazım kılavuzuna uygun biçimde yazmak ve jüri önünde yeterlik sınavına girmek zorundadır.
b) Jüri, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi, enstitü yönetim kurulunun kararıyla atanır. Jüri, biri öğrencinin danışmanı ve en az biri yükseköğretim kurumu içindeki başka bir anabilim dalından veya başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere üç üyeden oluşur. İkinci danışman jüri üyesi olamaz.
c) Jüri üyeleri, dönem projesinin, kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren, en çok on beş gün içinde toplanıp öğrenciyi sözlü savunma sınavına alır. Dönem projesi yeterlik sınavı, dönem projesinin sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümlerinden oluşur. Sınavın tamamlanmasından sonra, jüri, tez hakkında, çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararlarından birini verir. Karar, üç iş günü içinde, bir tutanakla anabilim/anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla enstitüye bildirilir.
ç) Dönem projesi yeterlik sınavında dönem projesi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenciye, üç ay düzeltme süresi verilir ve öğrenci, üç ay içinde dönem projesini düzelterek enstitüye teslim eder.
d) Dönem projesini kendisine verilen sürede düzelterek, enstitüye teslim eden öğrenci, teslimden sonraki on beş gün içinde, aynı jüri önünde yeniden savunur.
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (b), (c), (ç) ve (d) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.
“a) Tezsiz yüksek lisans programındaki bir öğrenci, dönem projesini kendisine tanınan süre içinde, ilgili enstitünün dönem projesi yazım kılavuzuna uygun biçimde yazarak ilgili anabilim dalına sunar. Anabilim dalı akademik kurulu, sunulan dönem projelerini değerlendirerek salt çoğunlukla başarılı/yeterli gördüklerini üç iş günü içinde ilgili enstitüye bildirir.”

MADDE 8 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9 – Bu Yönetmelik hükümlerini Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü yürütür.

Hiç yorum yok: